Založ si blog

Najvyšší súd Kotlebovcov nerozpustil. Čo z toho vyplýva?

Najvyšší súd dnes rozhodol o zamietnutí návrhu na rozpustenie ĽSNS. Stanovy, program a činnosť Ľudovej strany Naše Slovensko nie sú v rozpore s demokratickým zriadením, ústavou a zákonmi. Koniec dvojročnej ságy. Čo bude nasledovať? Ak niekto čakal rozuzlenie detektívky, bude sklamaný. Tá detektívka teraz iba začína. Reakcie liberálov sú predvídateľné, otázkou je len to či dokážu rešpektovať Najvyšší súd, skloniť sa pred jeho rozhodnutím, prípadne sa ospravedlniť za zavádzanie verejnosti a hanenie členov ĽSNS  alebo budú naďalej žiť v paralelnom vesmíre „tejto krajiny“ či ideologickej bubline, ktorá s realitou nemá nič spoločné. ĽSNS má od ideálnej strany ďaleko, to však nie je predmetom týchto riadkov.

Dôsledky rozhodnutia Najvyššieho súdu môžu byť ďalekosiahle.

 

Za prvé: legitimizovanie ĽSNS

Pojem „mediálna blokáda“ na ktorú sa viac krát sťažovali predstavitelia strany, týmto rozhodnutím nadobúda nové rozmery. Po legitimizovaní strany Najvyšším súdom totiž už o žiadne vytesňovanie z mediálneho priestoru „kvôli extrémizmu“ nepôjde. Po novom to bude cenzúra. Toto sa týka najmä RTVS. A podľa Ústavy SR je cenzúra neprípustná. To je prvý závažný moment a dôsledok dnešného rozhodnutia. So sprístupnením mediálneho priestoru budú rásť aj preferencie strany. Pripravte sa.

 

Za druhé: dopad na jednotlivcov

Toto rozhodnutie môže znamenať značné problémy pre niektorých jednotlivcov. Najmä pre tých, ktorí s obľubou napádali členov strany, ako aj stranu samotnú verbálnymi útokmi a označovali ich za fašistov.  Zamietnutie žaloby okrem iného znamená aj to, že strana už nemôže byť beztrestne označovaná ako fašistická. To isté platí aj o jej členoch. Šlo by o ohováranie a poškodenie dobrého mena.  § 373 ods. 1 Trestného zákona hovorí: „kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.“ Kotlebovci nie sú fašisti, ich stanovy nie sú v rozpore s Ústavou, zákonmi a ani demokratickým zriadením. Liberáli sa s tým budú musieť zmieriť a naučiť sa s tým žiť.

Len pripomeniem známe fakty. V hanobení členov strany sa predbiehali najmä vyznavači tzv. „liberálnej demokracie“ Napr. redaktor .týždňa Andrej Bán hneď po parlamentných voľbách vyprskol zo seba žlč a napísal: „Kotleba je fašistický bastard“  O Andrejovi  Bánovi je známe, že vyrastal ako prominentné decko už za komunizmu. Jeho starý otec je autor štvormetrovej sochy Stalina, ktorá bola vystavená na námestí SNP. Jeho otec bol šéfredaktor komunistického časopisu Roháč. V skratke – člen prominentnej komunistickej rodiny si užíval nadštandard už v čase totality. Po prevrate v ´89-tom sa z neho stal presvedčený demokrat. V súčasnosti sa venuje aktivizmu v oblasti ľudských práv, publicistike a fotografovaniu. Jeho názory sú oproti väčšinovej spoločnosti výrazne menšinové. Veľkú polemiku vyvolala aj jeho obhajoba právoplatne odsúdených vrahov medičky Ľudmily Cervanovej. Tento človek teda nazval Kotlebu fašistickým bastardom.

Ďalší, ktorý si nedával servítku pred ústa a s pojmami ako „fašista“ alebo fašizmus“ žongloval ako klaun v cirkuse, je Andrej Kiska. Dosluhujúci prezident už robí kampaň svojej novej strane, no bude musieť pribrzdiť. Aj voči Kotlebovej ĽSNS sa bude musieť naučiť diplomatickej reči. Spomínať Kiskove prešlapy ako problémy s DPH, pozemkové nezrovnalosti, či geopolitický analfabetizmus, nemá význam. Ide o verejne známe informácie. Práve preto si musí dávať veľký pozor na rétoriku. Jeho morálna pozícia je otrasená v základoch a okrem jeho „najvernejších“, ktorí zatvárajú oči pred realitou, sa od neho odvracia celé Slovensko.

 

Za tretie: Dopad na politickú situáciu.

Argument „s fašistami sa nehlasuje“ je dnešným dňom bezpredmetný. Z rozhodnutia súdu je jasné, že nejde o fašistickú stranu. ĽSNS je plne legitimizovaná. Pre tzv. demokratickú opozíciu by už nemal byť problém zahlasovať za návrhy predkladané kotlebovcami. Jedine, že by argument „s fašistami sa nehlasuje“ bol len zámienkou.

Tiež bude zaujímavé sledovať, aký postoj k ĽSNS zaujme nová prezidentka, Zuzana Čaputová. Vzhľadom k tomu, že ĽSNS bola zbavená nálepiek extrémizmu a fašizmu, čím sa oficiálne zaradila medzi demokratické parlamentné strany, nie je žiadny dôvod nepozvať jej predstaviteľov do prezidentského paláca. Vzťah Čaputová – Kotleba sa javí ako najzaujímavejší v krátkodobom časovom horizonte. Nová prezidentka bude mať na výber: buď rešpektovať rozhodnutie Najvyššieho súdu alebo ho odignorovať a počúvať len svojich poradcov. Jej voľba mnoho napovie o ďalšom vývoji demokracie na Slovensku.

Záverom: Najvyšší súd dnes rozhodol o zamietnutí návrhu na rozpustenie ĽSNS. Stanovy, program a činnosť Ľudovej strany Naše Slovensko nie sú v rozpore s demokratickým zriadením, ústavou a zákonmi. Lepšiu reklamu tento štát kotlebovcom urobiť ani nemohol. Majme na pamäti blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu a čoskoro aj parlamentné voľby u nás. Legitimizovaním získava ĽSNS nové možnosti spolupráce s ďalšími stranami. Sága nekončí…..

Hrozí povinné očkovanie proti COVID-19? Zásadné argumenty prečo nie

26.02.2021

Téma povinného očkovania proti koronavíru opäť ožíva. Prvé lastovičky už lietajú, napr. portál aktuality zverejnil názory údajných odborníkov. Všetci sa zhodli na tom, že tu taká možnosť je, aj keď….ale v podstate, áno, je to možné. Do jednostrannej agitácie sa zapojili už aj ďalšie médiá, od ktorých sa to samozrejme dalo čakať. Prekvapenie môže byť, [...]

Ako sa liečil Matovič? Papaláši sú liekmi zásobení, zmätená verejnosť tápa v tme

22.02.2021

Premiér Matovič dostal otázku, ako sa liečil z ochorenia Covid-19. Jeho odpoveď bola zinok, C-čko, D-čko a isoprinosin. Odpoveď nevzbudila veľkú pozornosť, obsahovala však veľmi závažné posolstvo. Z tohto dôvodu ju rozmeníme na drobné a uvidíme čo je ukryté za jednou „nevinnou“ vetou o liečbe premiéra. Matovič sa liečil spôsobom, ktorý bol ešte na jar [...]

Remišovej paródia na intelekt a vakcína Sputnik

17.02.2021

Včera rokovala pandemická komisia o možnom použití ďalšej vakcíny – Sputnik V. Opäť raz zaujala „vicepremiérka“ Remišová, ktorá už tradične nasadila ťažký kaliber. Vraj nie sme pokusní králici. Remišová svojským „intelektuálnym“ prístupom baví celý národ už skoro rok. Lenže teraz, Veronika, nejde o zábavu. Schovajte svoje maňušky a začnite [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

tandem

Práca v tandeme: mužskú logiku vyvažuje ženská empatia. Na dianie v spoločnosti sa pozeráme z pohľadu kresťanského svetonázoru. Nedelíme ľudí na konzervatívne a liberálne zmýšľajúcich, ale na tých, ktorí idú cestou ľudskosti a tých, ktorí idú cestou svojich pudov. Hodnoty, ktoré vyznávame sú nadčasové: láska, viera, pokoj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 163859x
Priemerná čítanosť článkov: 7124x

Autori blogu

Kategórie