Založ si blog

Prípad Savčenková: Hlučná menšina odtrhnutá od reality

Už dávnejšie sme si mohli všimnúť, že na  Slovensku existuje istá skupina ľudí, ktorá sa vyjadruje vždy, všade a ku všetkému. Názory tejto skupiny však nie sú názormi väčšiny v spoločnosti. Napriek tomu má táto skupina neobmedzený mediálny priestor. Skupina ľudskoprávnych aktivistov, niektorými nazývaná aj „hlučná menšina“. Skupina ľudí s vyhranenou ideológiou, ktorá má disproporčný priestor v médiách. Včera boli títo aktivisti za ľudské práva opäť v akcii.

RTVS informuje o stretnutí približne 50 ľudí, ktorí vyjadrili pred ruskou ambasádou podporu ukrajinskej „pilotke“ Nadji Savčenkovej. Podľa jedného z komentárov k udalosti, vytvorenej na sociálnej sieti, sa tejto akcie zúčastnilo od 25 – 30 ľudí, „ak rátame aj kočíky s deťmi organizátorov“. Samozrejme, to je málo, napíšme radšej „približne 50“, znie to lepšie. Čo je zaujímavé, zúčastnili sa aj osoby, ktoré nazývajú poslanca Národnej rady Slovenskej republiky „fašistom“, prípadne „fašistickým bastardom“. Ale to teraz nie je podstatné.  Podstatné je, že sa stretli kvôli dobrej veci s úmyslom chrániť ľudské práva ukrajinskej pilotky.

Kto je Nadja Savčenková? Je to bojovníčka ukrajinského práporu Ajdar. Zadržaná bola v júni 2014 neďaleko mesta Metalist v Luhanskej oblasti. Obvinená je z riadenia paľby, počas ktorej zahynuli dvaja ruskí novinári. Vybavená bola americkým laserovým navádzačom pre riadenie paľby od americkej spoločnosti Elbit Systems. Toto zariadenie sa používa k optickému tagovaniu objektov a bojových vozidiel pre navádzanie striel zem-zem alebo vzduch-zem. Zaujímavý je jej ideologický profil. Do oddielu Ajdar sa prihlásila koncom roku 2013, organizovala protiruské demonštrácie vo Ľvove a iných mestách. Ukrajinskej televízii poskytla rozhovor, v ktorom použila upravený citát bývalého čečenského lídra a extrémistu Šamila Basajeva: „Na Ukrajine zostanú len dve skupiny Rusov: tí, čo sú v hroboch a tí, ktorí v hroboch ešte len skončia…“ Jej kariéra viedla od Ajdaru až po Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, ktoré  jej deklarovalo medzinárodnú imunitu. Extrémistická ideológia a patologická nenávisť k inému národu zrejme prekážkou nebola. Jej nenávistné výroky asi neprekážajú ani ľudskoprávnym aktivistom pri jej podporovaní. Savčenková vo väzení prezentuje odhodlanie zomrieť za svoje presvedčenie a tzv. „ideály“. Keď ju však do väzenia prišiel navštíviť kňaz, v panike kričala, či ju už odpisujú. Možno by jej odhodlanie vzrástlo, keby pri spomenutej návšteve boli zapnuté kamery. Na internete je zverejnený aj jej prejav, ktorý je vulgárny, vyhráža sa v ňom Rusku majdanom a zakončila ho obscénnym gestom. Takýto prejav je pochopiteľný po roku strávenom vo väzení. Čo však pochopiteľné nie je, je to, že o týchto súvislostiach „hlučná menšina“ mlčí.

Aké je pozadie bojového zoskupenia, v ktorom Savčenková pôsobila? Čo je „batalion Ajdar“? Ajdar je zoskupenie, známe svojou húževnatosťou a bojovnosťou. Zaujímavé na ňom je, že združuje intelektuálov a ultranacionalistov, prípadne neonacistov. Vo velení pôsobia okrem iných aj vysokoškolskí pedagógovia. Die Welt píše, že intelektuálna časť tohto bojového zoskupenia trávi voľné chvíle čítaním poézie a šachovými partiami. Nemusím pripomínať, že byť intelektuálom neznamená byť človekom. V prípade Ajdaru to platí dvojnásobne. Členovia práporu Ajdar, pôsobiaci v regióne Luhansk, boli zapojení do rozsiahleho zneužívania, vrátane únosov, nezákonného zatýkania, krádeží a popráv. Ajdar nepôsobí len pod vlastnou hlavičkou, pretože bol integrovaný do ukrajinských bezpečnostných štruktúr. To znamená, že zločiny intelektuálno-neonacistického práporu Ajdar sú taktiež zločinmi ukrajinských síl. Nehovoriac o znaku tohto práporu, ktorý je takmer identický so znakom jedného z batalionov SS. Podobne je na tom aj ďalší prápor, batalion Azov, ktorý vo svojom znaku používa modifikáciu znaku SS Panzer Division Das Reich. Aj tento prápor je integrovaný do ukrajinských ozbrojených zložiek a pôsobí pod hlavičkou Ministerstva vnútra Ukrajiny. Čo sa týka vojnových zločinov, Ajdar si môže podať ruku s Azovom. Voľne k dispozícii je správa (aj jej preklad) Amnesty International o porušovaní ľudských práv v regióne Luhansk. Joanne Marinerová v rozhovore  pre  francúzske noviny  Libération  uviedla, že správa o mučení väzňov na Ukrajine by mala byť skutočným šokom pre celú Európu, ktorá od samého počiatku konfliktu na Ukrajine podporuje Kyjev. Ak Kyjev bude váhať postaviť páchateľov mučenia pred spravodlivosť, EÚ by mala pristúpiť k ekonomickým tlakom. Joanne Marinerová je vysoká predstaviteľka Amnesty International, pôsobí ako senior poradca  organizácie pre krízové situácie. V súvislosti s týmito informáciami a ich závažnosťou, sa vynára otázka: nečítajú aktivisti za ľudské práva správy Amnesty International? Alebo skôr nemajú záujem informovať verejnosť o širších súvislostiach?

Mieru objektivity týchto ľudí, prípadne ich odtrhnutia od reality nech posúdi každý sám. „Hlučná menšina“ ľudskoprávnych aktivistov sa dožaduje prepustenia vojačky, ktorá je zatknutá v Rusku. Poukazujú na ohrozenie jej života a iniciujú petíciu za jej prepustenie. Koľkí ľudia túto petíciu podpíšu? A koľkí z nich budú „v obraze“ ohľadom celého tohto prípadu? Koľkí vedia o zdokumentovaných zločinoch jednotky, v ktorej táto „obeť“ pôsobila? Chýbajú informácie. Z jednostranných vyhlásení a správ „hlučnej menšiny“ sa nedozvieme o prápore Ajdar, nedozvieme sa ani o ukrajinských vojakoch ošetrovaných v ruských nemocniciach zdarma, na účet štátu a ich následnom prepustení a vrátení na Ukrajinu. Prečo? Pretože sa zdá, že „hlučná menšina“ je odtrhnutá od reality. Otázka je, či takúto „hlučnú menšinu“ ešte niekto berie vážne…

Hrozí povinné očkovanie proti COVID-19? Zásadné argumenty prečo nie

26.02.2021

Téma povinného očkovania proti koronavíru opäť ožíva. Prvé lastovičky už lietajú, napr. portál aktuality zverejnil názory údajných odborníkov. Všetci sa zhodli na tom, že tu taká možnosť je, aj keď….ale v podstate, áno, je to možné. Do jednostrannej agitácie sa zapojili už aj ďalšie médiá, od ktorých sa to samozrejme dalo čakať. Prekvapenie môže byť, [...]

Ako sa liečil Matovič? Papaláši sú liekmi zásobení, zmätená verejnosť tápa v tme

22.02.2021

Premiér Matovič dostal otázku, ako sa liečil z ochorenia Covid-19. Jeho odpoveď bola zinok, C-čko, D-čko a isoprinosin. Odpoveď nevzbudila veľkú pozornosť, obsahovala však veľmi závažné posolstvo. Z tohto dôvodu ju rozmeníme na drobné a uvidíme čo je ukryté za jednou „nevinnou“ vetou o liečbe premiéra. Matovič sa liečil spôsobom, ktorý bol ešte na jar [...]

Remišovej paródia na intelekt a vakcína Sputnik

17.02.2021

Včera rokovala pandemická komisia o možnom použití ďalšej vakcíny – Sputnik V. Opäť raz zaujala „vicepremiérka“ Remišová, ktorá už tradične nasadila ťažký kaliber. Vraj nie sme pokusní králici. Remišová svojským „intelektuálnym“ prístupom baví celý národ už skoro rok. Lenže teraz, Veronika, nejde o zábavu. Schovajte svoje maňušky a začnite [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

tandem

Práca v tandeme: mužskú logiku vyvažuje ženská empatia. Na dianie v spoločnosti sa pozeráme z pohľadu kresťanského svetonázoru. Nedelíme ľudí na konzervatívne a liberálne zmýšľajúcich, ale na tých, ktorí idú cestou ľudskosti a tých, ktorí idú cestou svojich pudov. Hodnoty, ktoré vyznávame sú nadčasové: láska, viera, pokoj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 163922x
Priemerná čítanosť článkov: 7127x

Autori blogu

Kategórie