Založ si blog

PR agentúry v službách americkej propagandy

Či sa nám to páči alebo nie, sme súčasťou informačnej vojny, do ktorej bola zatiahnutá celá spoločnosť. Táto vojna sa vedie o každého jednotlivca. Nie preto, že by snáď niekomu na jednotlivcoch záležalo. Jednotlivec má však v spoločnosti určité miesto a ak sa búri, môže strhnúť celý dav. Tým ohrozí nielen fungovanie systému, ale aj systém ako taký. A okrem toho, príde deň, keď sa jednotlivec zmení na volebný hlas, ktorý rozhodne o prerozdelení moci v krajine. A preto ho treba pripravovať na „zodpovedné“ rozhodnutie.

Jedno je isté – propagande sa nevyhneme. Boli časy, keď sme oslavovali veľkú októbrovú revolúciu, velebili sme jej hrdinov, pričom nám unikal fakt, že títo hrdinovia vyvraždili cársku rodinu. Generácie pred nami budovali komunizmus v duchu veľkolepých hesiel: „so Sovietskym zväzom na večné časy“, len  opäť menší detail – jeho ideoví zakladatelia neboli Rusi a s Rusmi nemali nič spoločné. Doba sa zmenila, zmenila sa aj orientácia našej krajiny. Nezmenila sa len jedna vec – opäť sú nám predkladané vzory, ktoré máme uctievať, pričom opäť ide o ľudí, ktorí majú krv na rukách. Keďže momentálne patríme do západnej sféry vplyvu, pozrieme sa na pôsobenie západnej propagandy, najmä v podaní dosluhujúceho svetového policajta. Vychádzať budeme prevažne zo západných zdrojov, priestor dostane aj americký generál a posledné slovo bude mať veterán z Iraku.

Rukopis americkej propagandy je s odstupom času zreteľný. Ľahko čitateľný je najmä v udalostiach na blízkom východe. Ako pracuje americká propaganda? Ako cez kopirák: falošná zámienka na agresiu, zaručený  informátor, PR kampane, prepojenie na teroristov.  Ale poďme pekne po poriadku.

 

Predvoj agresie: zaručené informácie

 

V prípade Iraku aj Sýrie bol scenár rovnaký – pripravovaná invázia začala obvinením, pre ktoré sa nenašlo dostatok dôkazov. Irak na to doplatil, Sýriu pred bombardovaním zachránila zmena rozloženia pomeru síl vo svete.

 

Irak: Dnes je už všeobecne známe, že oficiálny dôvod pre inváziu bol podvod. Žiadne zbrane hromadného ničenia sa nenašli. Colin Powell v OSN verejne klamal a zavádzal. Nepodstatné, dôležité bolo získať od občanov „mandát“. Klamstvo ako zámienka zabíjania. Prijateľný spôsob riešenia krízy v podaní demokratickej superveľmoci?

Invázia do Iraku začala 20.marca 2003 a okupácia trvala do roku 2011. A práve v tomto roku bolo zverejnené priznanie irackého  informátora  západných tajných služieb, Rafída Džanábiho, že informácie o ZHN si vymyslel. Učebnicový príklad propagandy – sme transparentní, svoj omyl sme si priznali. Zhodou okolností sa tak stalo práve v roku, keď bola naša „úspešná“ operácia ukončená. No a milión mŕtvych v dôsledku invázie nazvime cenou za pokrok. Irak zanechávame demokratickejší a bezpečnejší ako kedykoľvek predtým.

 

Copyright Sýria – zámienka na bombardovanie malo byť používanie chemických zbraní v roku 2013. Obvinenie padlo okamžite, bez zverejnenia akýchkoľvek dôkazov. Vinný je Assad. Obama avizoval predvídavo už v roku 2012 možnú interveciu po použití chemických zbraní. Neskôr mnohí priznali, že chýbajú priame dôkazy proti sýrskemu režimu. Členka nezávislej vyšetrovacej komisie OSN, Carla del Ponteová, uviedla  pre švajčiarsku televíziu, že podozrenie padá na rebelov. Jej stanovisko sa objavilo vo vydaní Washington Times. Neskôr The Guardian zverejnil článok, v ktorom polemizuje o priamej zodpovednosti Assada. Útok sa teda nekonal, aj keď štvavá kampaň proti Assadovi sa rozbiehala sľubne.

 

Práca s verejnosťou: informátori a platené PR kampane

 

Okrem spomenutého klamára Rafída Džanábiho, alias informátora tajných služieb, sa vojnami v Iraku a Sýrii zaoberali aj najaté PR agentúry. The Independent informoval, že vláda USA minula viac ako 500 miliónov dolárov na šírenie propagandy v Iraku. O propagandu sa mala starať PR firma z Británie. Podľa videoredaktora PR spoločnosti, Martin Wallesa, šlo najmä o výrobu reklamných  šotov, falošného spravodajstva a kompromitáciu Al-Káidy. Zamestnanci Bell Potinger pracovali s americkými vojakmi a pracovníkmi rozviedky na vojenskej základni Camp Victory v Bagdade. O výsledkoch svojej práce podávala spoločnosť hlásenia Pentagonu, CIA a americkej Rade národnej bezpečnosti. Pentagon potvrdil spoluprácu s Bell Potinger v rámci informačných a psychologických operácií v Iraku. Invázia do Iraku bola po mediálnej stránke zvládnutá dokonale.

Stopy komplexnej a systematickej propagandy nájdeme aj v Sýrii. Opäť tu v hlavnej úlohe vystupuje informátor pôsobiaci v Británii, Rami Abdul Rahman – vedúci Sýrskeho observatória pre ľudské práva (SOHR). O masáž verejnej mienky sa stará ďalšia PR agentúra – Biele helmy. Založené boli v roku 2013 Jamesom Le Mesurierom, bývalým britským dôstojníkom a žoldnierom organizácie Olive Group. Oliver group patrí do spoločnosti Academi (predtým Blackwater). Príslušníci Blackwater sa zviditeľnili nielen chladnokrvným zmasakrovaním civilistovv Iraku, ale čelili aj obvineniam zo znásilnenia. Biele helmy o sebe tvrdia, že sú nezávislí bojovníci za mierovú a demokratickú budúcnosť Sýrie. Ich „nestrannosť“ dokazuje suma presahujúca čiastku 100 miliónov dolárov, ktorou boli zafinancovaní od USA, Británie a niektorých ďalších krajín EU. Biele helmy zďaleka nepôsobia nestranne, skôr sa zdá že ide propagandistické centrum al-Nusry. Na popularite im nepridali ani videá s oslavujúcimi teroristami, či fotky so zbraňami. Ich snaha prezentovať sa ako neutrálni, neozbrojení aktivisti tým značne utrpela. Každopádne, táto skupina bola skompromitovaná a po oslobodení Aleppa po nich zľahla zem.

 

Dlhodobé plánovanie a spoveď vojaka

 

Irak a Sýria vykazujú rovnaký rukopis s odlišným výsledkom. Zosumarizovanie priebehu udalostí s ich mediálnou prezentáciou nám odhaľuje pôsobenie cudzích prvkov. Tiež vrhá tieň podozrenia, že udalosti v Iraku a Sýrii s následnou angažovanosťou hlavných aktérov, sa nevyvíjali spontánne. Skôr sa zdá, že ciele boli vytýčené omnoho skôr. Potvrdzuje to aj prejav generála Wesleyho Clarka, podľa ktorého malo byť napadnutých sedem krajín za päť rokov.  Medzi napadnutými krajinami mali byť napr. Irak, Líbya, Sýria a Irán

Vidíme, že tu nejde o reakciu demokratických síl na neprávosť a porušovanie ľudských práv. Ide o plánovanú stratégiu rozširovania vplyvu, vykorisťovania a destabilizácie krajín s cieľom zisku. Za toto zvrátené šialenstvo niekoľkých jednotlivcov zaplatili milióny ľudí najvyššiu cenu. Bývalý príslušník armády USA pôsobiaci v Iraku, desiatnik Michael Prysner vo svojej verejnej spovedi priznáva: Skutočný terorista som bol ja…“

Hrozí povinné očkovanie proti COVID-19? Zásadné argumenty prečo nie

26.02.2021

Téma povinného očkovania proti koronavíru opäť ožíva. Prvé lastovičky už lietajú, napr. portál aktuality zverejnil názory údajných odborníkov. Všetci sa zhodli na tom, že tu taká možnosť je, aj keď….ale v podstate, áno, je to možné. Do jednostrannej agitácie sa zapojili už aj ďalšie médiá, od ktorých sa to samozrejme dalo čakať. Prekvapenie môže byť, [...]

Ako sa liečil Matovič? Papaláši sú liekmi zásobení, zmätená verejnosť tápa v tme

22.02.2021

Premiér Matovič dostal otázku, ako sa liečil z ochorenia Covid-19. Jeho odpoveď bola zinok, C-čko, D-čko a isoprinosin. Odpoveď nevzbudila veľkú pozornosť, obsahovala však veľmi závažné posolstvo. Z tohto dôvodu ju rozmeníme na drobné a uvidíme čo je ukryté za jednou „nevinnou“ vetou o liečbe premiéra. Matovič sa liečil spôsobom, ktorý bol ešte na jar [...]

Remišovej paródia na intelekt a vakcína Sputnik

17.02.2021

Včera rokovala pandemická komisia o možnom použití ďalšej vakcíny – Sputnik V. Opäť raz zaujala „vicepremiérka“ Remišová, ktorá už tradične nasadila ťažký kaliber. Vraj nie sme pokusní králici. Remišová svojským „intelektuálnym“ prístupom baví celý národ už skoro rok. Lenže teraz, Veronika, nejde o zábavu. Schovajte svoje maňušky a začnite [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

tandem

Práca v tandeme: mužskú logiku vyvažuje ženská empatia. Na dianie v spoločnosti sa pozeráme z pohľadu kresťanského svetonázoru. Nedelíme ľudí na konzervatívne a liberálne zmýšľajúcich, ale na tých, ktorí idú cestou ľudskosti a tých, ktorí idú cestou svojich pudov. Hodnoty, ktoré vyznávame sú nadčasové: láska, viera, pokoj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 163560x
Priemerná čítanosť článkov: 7111x

Autori blogu

Kategórie