Založ si blog

„Nezodpovední“ prvovoliči a 209-tisíc nechcených občanov

Povolebnú realitu na Slovensku najlepšie vyjadruje slovo chaos. Vyprodukovalo sa už množstvo článkov, hľadajú sa vinníci, bije sa na poplach. Málokto sa však zaoberá súvislosťami a procesmi, ktoré boli v spoločnosti viditeľné dávno pred voľbami. Fenomén povolebného vývoja na Slovensku charakterizujú pojmy ako zovšeobecňovanie, nálepkovanie, znevažovanie.  Prvý výstrel smeroval na prvovoličov, kvôli ich nezodpovednému hlasovaniu vo voľbách. Človek mal pomaly pocit, že za všetko môžu práve oni. Dodnes v rôznych internetových diskusiách vidieť tento vplyv. Ľudia sa snažia nasávať informácie, pretože udalosti posledných týždňov sa ich týkajú. A tak čítajú, porovnávajú, vyhodnocujú. Nie všetky informácie dokážu spracovať. Tie nespracované a nevyhodnotené, sa im často ukladajú v podvedomí a svojou mierou formujú ich svetonázor. Ľudia, ktorí sa venujú práci s cieľovými sociálnymi skupinami, by vedeli písať referáty o tom, ako pracujú informácie, ako vytvárajú kolektívne vedomie, či zasahujú podvedomie. Ide predovšetkým o informácie, ktoré sa často opakujú bez toho, aby by boli dôkladnejšie vysvetlené. Presne ako informácie o prvovoličoch.

Pozrime sa však na túto problematiku trochu bližšie. Cieľom nebude vytvoriť presnú štatistiku, čísla berte len orientačne. Cieľom je poukázať na nezmyselnosť mýtov o tom, ako prvovoliči radikálne ovplyvnili voľby. Právo prvý krát voliť malo podľa rôznych údajov okolo 68-tisíc občanov vo veku 18-21 rokov. Z tých, čo sa volieb zúčastnilo, ich 22% volilo ĽSNS, 17% volilo SaS, 12% OĽANO-NOVA atď… Ak by sme rátali teoreticky so 100%-nou volebnou účasťou prvovoličov, zistili by sme, že ĽSNS volilo takmer 15-tisís prvovoličov, SaS okolo 11-tisíc. Ďalej by sme zistili, že hlasy prvovoličov, z celkového volebného výsledku týchto dvoch strán, u SaS tvoria okolo 3,5% a pri ĽSNS, je to okolo 7%. To znamená, že 93% všetkých voličov ĽSNS neboli prvovoliči. Z celkového počtu platných hlasov všetkých voličov, hlasy prvovoličov voliacich ĽSNS, dosahujú hodnotu okolo 0,5% (pri čisto teoretickej možnosti, že volilo 100% prvovoličov). Na jednej strane je to slušný počet hlasov, o ktoré by sa nejedna politická strana rada uchádzala. Ale ak sa pozrieme na volebné výsledky, zistíme, že prípadným odrátaním všetkých hlasov, ktoré získala ĽSNS od prvovoličov by sa poradie politických strán vo výsledkoch volieb nijako nezmenilo. Napriek tomu v spoločnosti je zafixovaný vnem, že prvovoliči volili nezodpovedne. Pravda je taká, že prvovoliči, voliaci ĽSNS, volebné výsledky nijako dramaticky neovplyvnili.

Ako ľudia zareagujú, keď zistia, že im zase niekto podsúva polopravdy a ovplyvňuje ich neúplnými informáciami? Nehovoriac o tom, že prvovoliči sú často terčom kritiky, spochybňované sú ich vedomosti, záujem o celospoločenské dianie a podobne.  Na niektorých stránkach, ktoré spravujú rôzni ľudskoprávni aktivisti, nie sú žiadnou výnimkou komentáre o obmedzení volebných práv prvovoličov a dôchodcov. Zaujímavé, že napr. volebná kampaň v roku 1998 bola heslami ako „Volím, teda som“ orientovaná z veľkej časti práve na túto skupinu. Nikto im vtedy nenadával, nikto sa im nevysmieval, nikto nespochybňoval ich rozhodnutia a nikto im nechcel obmedzovať volebné práva. Výsledok kampane bola rekordná 80%-ná účasť prvovoličov vo voľbách. Takáto účasť sa už v ďalších voľbách nikdy nezopakovala. Mladí ľudia svojou činnosťou v mnohých prípadoch predznamenávajú zmenu systému a spoločenského usporiadania. Spomeňme si na rok ´89. Ich aktivity predznamenali obdobie politických zmien, ktoré viedli k pádu komunizmu. V roku ´98 to boli opäť predovšetkým oni, čo predznamenali koniec jednej éry v dejinách Slovenska. Netvrdím, že aktivitou prvovoličov vo voľbách bola spôsobená nejaká dramatická zmena. Každopádne, je to signál a je na kompetentných, aby ho správne vyhodnotili. Oni sa však miesto toho, aby skúmali dynamiku historického vývoja a dejinných súvislostí, obmedzujú na kritiku a zosmiešňovanie tejto skupiny ľudí.

Okrem prvovoličov je pravidelne kritizovaná a zosmiešňovaná aj skupina 209-tisíc voličov ĽSNS. V denníkuN bol uverejnený článok s názvom: „Kotlebovi voliči si úctu nezaslúžia“. Paradoxne, práve tie médiá, ktoré vyžadujú úctu a hlásajú toleranciu voči iným kultúram a náboženstvám, nedokážu byť tolerantné voči voľbe vlastných občanov. Aký cieľ majú takéto články a vyhlásenia? Medzi ľudí rozsievajú zbytočné vášne, rozdelenie a podnecujú vzájomný odpor a neznášanlivosť. Nie sme všetci občania toho istého štátu? Nejde nám všetkým spoločne o to, aby sme sa mali lepšie? Bez ohľadu na to, kto koho volil a kto s kým sympatizuje, všetci sme občanmi Slovenskej republiky, všetci máme rovnaké práva zaručené ústavou a nikto nesmie byť diskriminovaný kvôli rase, náboženstvu a politickému presvedčeniu. Prečo má niekto silné nutkanie zosmiešňovať skupinu voličov, ktorá volila inak ako si to on predstavoval? Mne ako občanovi Slovenskej republiky takéto správanie voči spoluobčanom prekáža. Neviem ho označiť inak, ako mediálny hyenizmus. Pokiaľ sa ktorýkoľvek politik dopustil konania, ktoré si zaslúži odsúdenie, tak ho odsúďme. Kritizujme ho, poukážme na jeho chyby. Varujme pred dôsledkami jeho správania, nech je to ktokoľvek a pomenujme veci pravým menom.  Ale nezosmiešňujme občanov, ktorí ho volili. Mnohí novinári sa už po voľbách stihli prejaviť. Veľavravný je aj jeden z komentárov, zverejnených v denníku SME s názvom: „Našu demokraciu doviedli voliči do krízy“. K tomuto komentáru ani nie je nutné sa vyjadrovať. Svojou troškou k rozdeleniu spoločnosti a podprahovému poníženiu 209-tisíc člennej skupiny ľudí prispel aj Dano Dangl počas „galavečera OTO“: „dvestotisíc ľudí v tejto krajine by sme poprosili, keby ten hlas venovali niekde inde, ďakujeme pekne…“ V podobnom duchu sa vyjadril aj Matovič v povolebnej debate denníkaN, keď spochybnil mentálnu úroveň voličov ĽSNS, aj keď „nie všetkých“. Tu už nejde o boj proti extrémizmu, ale o systematické znehodnocovanie občanov Slovenskej republiky a budovanie bariér medzi ľuďmi. Je naozaj nutné budovať si spoločenskú prestíž, zbierať imaginárne bodíky na verejných podujatiach za „správne názory“ a  ponižovať pri tom občanov Slovenskej republiky, ktorých jediná chyba je, že sa vzbúrili?

Vo voľbách sa ľudia vyjadrili. Niekomu sa to nemusí páčiť, ale všetci to musia rešpektovať. Pre mnohých to bola facka. Pre iných možno dobre mierený úder. Jeden úder nemusí  znamenať nič, ale kvalitný úder v prvom kole môže predznamenať K.O. v  kole druhom.

Hrozí povinné očkovanie proti COVID-19? Zásadné argumenty prečo nie

26.02.2021

Téma povinného očkovania proti koronavíru opäť ožíva. Prvé lastovičky už lietajú, napr. portál aktuality zverejnil názory údajných odborníkov. Všetci sa zhodli na tom, že tu taká možnosť je, aj keď….ale v podstate, áno, je to možné. Do jednostrannej agitácie sa zapojili už aj ďalšie médiá, od ktorých sa to samozrejme dalo čakať. Prekvapenie môže byť, [...]

Ako sa liečil Matovič? Papaláši sú liekmi zásobení, zmätená verejnosť tápa v tme

22.02.2021

Premiér Matovič dostal otázku, ako sa liečil z ochorenia Covid-19. Jeho odpoveď bola zinok, C-čko, D-čko a isoprinosin. Odpoveď nevzbudila veľkú pozornosť, obsahovala však veľmi závažné posolstvo. Z tohto dôvodu ju rozmeníme na drobné a uvidíme čo je ukryté za jednou „nevinnou“ vetou o liečbe premiéra. Matovič sa liečil spôsobom, ktorý bol ešte na jar [...]

Remišovej paródia na intelekt a vakcína Sputnik

17.02.2021

Včera rokovala pandemická komisia o možnom použití ďalšej vakcíny – Sputnik V. Opäť raz zaujala „vicepremiérka“ Remišová, ktorá už tradične nasadila ťažký kaliber. Vraj nie sme pokusní králici. Remišová svojským „intelektuálnym“ prístupom baví celý národ už skoro rok. Lenže teraz, Veronika, nejde o zábavu. Schovajte svoje maňušky a začnite [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

tandem

Práca v tandeme: mužskú logiku vyvažuje ženská empatia. Na dianie v spoločnosti sa pozeráme z pohľadu kresťanského svetonázoru. Nedelíme ľudí na konzervatívne a liberálne zmýšľajúcich, ale na tých, ktorí idú cestou ľudskosti a tých, ktorí idú cestou svojich pudov. Hodnoty, ktoré vyznávame sú nadčasové: láska, viera, pokoj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 163548x
Priemerná čítanosť článkov: 7111x

Autori blogu

Kategórie